Te snel of te futuristisch? Feiten en fabeltjes over de speed-pedelec.




"Is dat niet gevaarlijk, een speed-pedelec? Dat gaat toch veel te snel? Nee, daar waag ik me niet aan."


Herken je jezelf hierin?
We horen deze bezorgdheid geregeld in de winkel.
En dan antwoorden we soms: een Ferrari kan ook snel gaan, maar dat betekent niet dat je er mee over de weg moét scheuren.


Feit:
Een pedelec haalt een hogere snelheid dan een gewone elektrische fiets. Als je fit bent en de wind zit mee, kun je inderdaad een snelheid halen van rond de 45km per uur. Maar de meesten kiezen een pedelec omdat ze graag comfortabel rond de 30 à 35km per uur willen rijden.

Feit:
Een pedelec gaat nooit met jou op stap. Jij bent het die de snelheid bepaalt, altijd. Dus kun je aan gemiddeld 15km per uur naar de bakker en terug? Natuurlijk.

Fabel:
Een pedelec ziet er helemaal anders uit dan een gewone elektrische fiets.
Dat klopt inderdaad niet: de pedelecs die Het Fietslab aanbiedt, kun je ook kopen in een versie met een motor die ondersteunt tot 25km per uur. Het getrainde oog ziet wel dat er een extra spiegel en reflectoren opstaan. En een nummerplaat natuurlijk.

Feit:
Een pedelec verbruikt ook wat meer batterij. Daarom is het slim om voor een model te kiezen met twee batterijen. Ja, maar, hoe ver geraak ik dan precies, horen we je al vragen. Kijk hier voor een slimme simulator van Bosch.

Fabel en feit:
Op een pedelec mag je kinderen meenemen achterop.
Klopt zeker niet! Maar in een pedelec mag het dan weer wel. Hoezo? 

Achterop een high speed fiets is het bij wet verboden om passagiers te vervoeren. Maar er bestaan ook bakfietsen in pedelec-versie en daarover zegt de wet niks. Resultaat: Leuvenaars die werken in Mechelen, Brussel of zelfs verder brengen hun (drie) kinderen 's morgens met de Load of Packster naar school aan een rustig fietstempo. Eens ze ze hebben afgezet, rijden ze aan een steviger tempo door naar het werk. De ideale vervanging van een auto, zonder de files.

Bij Het Fietslab verkopen we pedelecs van het merk Riese & Müller.

Geïnteresseerd in een fiets? Of krijg je graag wat meer info?
Geef ons zeker een seintje en dan helpen we je graag verder. Je kan ons ook tijdens deze bizarre periode nog steeds telefonisch bereiken op de gekende openingsuren.
Zodra er gezonder tijden aanbreken en we weer opengaan, ben je meer dan welkom voor een testrit op een van onze fietsen!

Roos


Reacties

Populaire posts van deze blog

Fiets met een staartje of een grote bak? Wat zijn de handigheden van een longtail of bakfiets?

Parel op twee wielen

Klussen met de fiets