De 5 geboden voor klanten van Het Fietslab

Zowat alle collega's op Het Fietslab dragen hun fietsen op handen. Het scheelt maar weinig of we doen avondlijke schietgebedjes om onze favoriete fiets veilig te houden. Die spirit zouden we graag verspreiden, het liefst aan het tempo van een snood virus. De fietsen en fietsenmakers op deze wereld zullen u zegenen.

Gij zult lief zijn

Voor ons? Dat mag.
Maar in de eerste plaats voor je fiets.
Een fiets in goede handen gaat een pak langer mee. Geef hem regelmatig een poetsbeurt met water en spons. Zo verslijt je fiets niet alleen minder snel, je maakt er ook onze fietsenmakers heel blij mee. Zij hoeven alleen nog maar hun handen vuil te maken aan het echte werk, niet aan de schoonmaak van jouw fiets. Lief zijn betekent ook: zachtjes schakelen zonder grote druk te zetten op je pedalen. En voorzichtig rijden over stoepranden of putten. 

Gij zult op tijd komen

Uiteraard op het afgesproken uur op de afgesproken dag.
Maar nog belangrijker: regelmatig genoeg. Wat is regelmatig? Meestal zeggen we je bij je laatste onderhoud wanneer het weer nodig zal zijn. En wie een Bosch-systeem heeft op zijn elektrische fiets, krijgt 'service' te zien op zijn schermpje. Als je genoeg langskomt, heb je veel minder kans om met de handen in het haar aan de kant van de weg te staan met overgetrokken remkabels.

Gij zult niet morren

Een fiets is in aankoop (vaak) goedkoper dan een auto. Maar wie er op rekent voor dagelijkse verplaatsingen, kan niet om regelmatige kosten heen. Natuurlijk houd je dat geld liever over voor leuke dingen, en toch is het nodig. Dat doet af en toe pijn, maar als het goed zit, ben je daarna weer vertrokken voor een dikke 1000km. Als je je aan het eerste gebod hield natuurlijk.

Gij zult ons bij de les houden
Want wat voor ons als fietsenmakers en -kenners de evidentie zelve is, is dat misschien niet voor jou. En daarom vergeten we je soms mee te nemen in de logica van bepaalde keuzes tijdens herstellingen of bij de vervanging van onderdelen. Trek aan onze mouw, vraag ons de oren van het hoofd zodat we samen op dezelfde lijn zitten. Laat het ons ook weten als je merkt dat iets na een onderhoud nog niet helemaal werkt zoals het zou moeten. Doe dat zo snel mogelijk en we zetten het recht.

Gij zult mild zijn

Fietstechniek is geen exacte wetenschap. Soms moeten we via trial & error zoeken naar de oorzaak van een probleem. Dan kan het zijn dat je op korte tijd een paar keer aan onze deur staat, en we begrijpen goed hoe vervelend dat is voor je. Zeker als het even wachten is op onderdelen die we apart voor je bestellen. Weet dat we altijd ons uiterste best doen om ervoor te zorgen dat je je zorgeloos kunt verplaatsen.

Amen.

R🚴‍♀️S

Reacties

Populaire posts van deze blog

Fiets met een staartje of een grote bak? Wat zijn de handigheden van een longtail of bakfiets?

Parel op twee wielen

Klussen met de fiets